top of page
  • Pauli Valo

Uusiutumismuotoilijan ekskursio

Hankerahoituksella rekrytoitu uusiutumismuotoilija Lumi Tuisku astelee vetävällä, kiireisellä askelella oppilaitoksen ala-aulassa. Hän puhuu kävellessään Teams-videopuhelua, koska hän haluaa osoittaa olevansa dynaaminen tekijä, joka ei haaskaa aikaansa edes siirtymien aikana. Keskustelun päätteeksi Lumi Tuisku sanoo: ”Otatko sä kopin tästä? Mä klousaan sitten sen diilin.”


Lumi Tuisku on neljännessä työpaikassaan viiden vuoden sisällä. Voimautumismenestyjäkoulutuksen puhuja on kertonut onnistujaretriitissä, että freesinä säilyäkseen pitää uusiutua jatkuvasti.


Hän heilauttaa merkkilaukkunsa olalleen ja kättelee jämäkästi koulun rehtoria. Rehtori ei ole uusiutumismuotoilijaa kutsunut paikalle, mutta Uusiutumisen Rohkeat Polut (URPO) -niminen hanke edellyttää, että uusiutumismuotoilija käy kaupungin koulut läpi ja innovoi niihin tuoreita pedagogisia visioita.


URPO-hanke perustettiin uuden kehittämiskonsultin ideoimana. Hankkeen ohjausryhmään ei kuulu yhtäkään opettajaa eikä kouluarjen tuntijaa, vaikka ideana onkin pohtia, miten menneestä tulee jälleen menestyjä oppimisen poluilla. Opettajien ei katsota olevan tässä asiantuntijoita.

Lumi Tuisku katselee ympärilleen koulun aulassa ja kommentoi napakkaan sävyyn:


- Te kahlitsette seinillä nämä tulevaisuuden menestyjät! Avoimissa oppimisympäristöissä opettaja on mahdollistaja ja pedagoginen seinä! Oppimisen leiritulilla tarvitaan ristipölytystä, joka ei onnistu, jos luokkatilat ovat taantumuksellisen neliseinäiset! Lattiakin on kateellinen katolle, joka saa katsoa oppimista lentokoneperspektiivistä!


Rehtori yrittää kommentoida väliin työrauhasta, mutta ei saa suunvuoroa uusiutumismuotoilijalta, joka jatkaa:


- Me haluamme, että koulu on portaali ja opettajat palveluvalikkoja, joista oppijat voivat muotoilla itselleen tuoreen oppimiskokemuksen. Koulussa poreilee valtava mahdollisuuksien energia ja pöhinä.


Rehtori änkyttää väliin:


”Pöhinää kyllä tulee energiajuomista ihan tarpeeksi. Käytöshaasteet…”


Lumi Tuisku katkaisee puheen kesken ja puhuu päälle:


- Me puhumme käytöskokemuksista osana perhosensiipi-ilmiötä! Käyttäytyykö Elon Musk normien mukaisesti? Et kai kiistä hänen saavutuksiaan visionäärisenä johtajana?”


Rehtori yskäisee nyrkkiinsä ja kuljettaa uusiutumismuotoilijaa käytävällä eteenpäin. Taukoamaton puhe peittää kopsuvien korkojen äänen:


- Koulua pitää kokea, elää ja hengittää. Me kaipaamme elämyksellisyyttä kouluun, tarinallistamista ja visionäärisiä innostuksen tulipalojen sytyttäjiä!


Käytävällä kävelee vastaan 8C-luokan oppilas, jolta Lumi Tuisku kysyy kiinnostusta teeskennellen, mikä koulussa on parasta. Oppilas vastaa:


”Koulussa parasta on välitunnit. Ehkä myös se, kun saadaan joillain tunneilla tehdä oikeaan kirjaan tehtäviä.”


Lumi Tuisku tuhahtaa ja alkaa puhua digitalisaatiosta. URPO-hankkeen visiona on kirjaton koulu, jossa oppimiselämykset nautitaan puolen minuutin pätkissä strobovalojen ja hakkaavan musiikin kera. Huomiotalous kuulemma edellyttää, että oppimiskokemuksen pitää olla päräyttävä.


Uusiutumismuotoilija ilmaisee äänenpainollaan ekskursion päättyneen ja siirtyy hyvästelemättä pitämään hankepalaveria etäyhteydellä autoonsa. Rehtori jää seisomaan käytävälle. Äsken haastateltu oppilas kävelee hänen luokseen ja kysyy arasti:


”Ei kai tästä meidän koulusta ole tulossa sellainen moderni oppimisympäristö?”
126 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page