top of page
  • Pauli Valo

Ulla Tirronen: VTA ja ammatillisen koulutuksen reformi 2018 - ammattiopettajan kujanjuoksu

Vuosisuunnitelmassa suunnitellaan yhdessä etukäteen, miten vuoden 1500 tuntia käytetään. Meillä suunnitelmat tehtiin marras-joulukuussa kalenterivuotta 2023 varten. Tällä viikolla suunnitelmaani tarkennettiin. Opettajia on poistunut riveistä ja poistuu eläkkeelle, uusia ei ole palkattu. Olen vetänyt syksystä lähtien väh. 22 t opetusta per viikko. Loppukeväälle on luvassa 30 t viikossa. Tämän päälle sidottuun työaikaan kuuluvat koulutukset, kehityspäivät, kokoukset, yhteinen suunnittelu, työssäoppimiskäynnit matkoineen. Lisäksi tulee sitomaton työaika.

Vertailun vuoksi OPV työajassa taloushallinnon opetusvelvollisuus oli 19 vvt. Nämä tuntuu varmasti monista pienille tuntimäärille mutta avataanpa vähän... Taloushallinto pitää sisällään useita eri aineita. Kirjanpito, palkanlaskenta, laskutus ja reskontrat, tilinpäätöskirjaukset. Kaikki pitävät sisällään melkoisen määrän lainsäätäjän asettamaa normistoa, joka jokaisen näissä ammateissa toimivan tulee hallita. Lisäksi ammateissa pitää osata käyttää taloushallinnon sovellusohjelmia, jotka eivät ole vaatimuksiltaan mitään tasohyppelypelejä. Opiskelijan pitää omaksua valtava määrä tietoa pienessä ajassa ja soveltaa tätä tietoa käytännön työtehtäviin. 2.asteen opiskelijat tarvitsevat kaikki hyvän opettajan jaksavaa tukea.

Millaisessa oppimisympäristössä opiskelijat oppivat nämä tarvittavat taidot? Minulla on ryhmässä peruskoulun päättäneitä 17 v. nuoria, samassa ryhmässä on aikuisia nuoria 20-25 v. ja lisäksi erittäin puutteellisen kielitaidon omaavia, ummikoita, aikuisia, ikähaitari 30 - 60 v. Lisäksi tulevat erityisen tuen tarpeet. Kaikki tarvitsevat erilaista pedagogiikkaa.

Minulla on reilun 25 vuoden opettajakokemus. Näin heterogeenisten ryhmien vetäminen päivästä toiseen, viikosta toiseen huolehtien siitä, että oppimista tapahtuu, ei voi olla vaatimatta veroaan. Opettajan ammatin arvostus on vajonnut samaa tahtia kuin sen vaativuus on lisääntynyt.

Olisin voinut julkaista kirjoitukseni nimettömänä mutta olen koko urani ajan laittanut nimeni jokaikiseen lappulippuseen, joka näppikseltä lähtee. Enkä tee nytkään poikkeusta. Kirjoitan tätä sairasvuoteelta koska kamelin selkä katkesi eilen. Unet ovat hävinneet ja psykoosi vaanii nurkan takana.

Kiitos sinulle kollega, joka jaksoit lukea loppuun asti. Terveisin Ulla 60.
141 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page