top of page
  • Pauli Valo

Tuija Korkiakangas: Ajatuksia opettajuudesta

Olen opettaja. Minun pitää motivoida, kannustaa, tsempata, antaa palautetta. Minun pitää opettaa niin, että jokainen lapsi oppii juuri sillä itselleen parhaimmalla ja mieluisimmalla tavalla. Luetaan, paitsi että oppilas x ei halua eikä oikein osaakaan lukea. Kirjoitetaan, paitsi että oppilas y ei halua eikä oikein osaakaan kirjoittaa. Kertomalla, paitsi että oppilas ö ei pysty keskittymään kuuntelemiseen. Tekemällä, paitsi että oppilaat a, b ja c häiriintyvät, jos luokassa on liikehdintää ja ylimääräistä melua.


Olen opettaja. Minun pitää muistaa, että oppilas ö haluaa ehdottomasti istua edessä ja oppilas ä takana. Muistaa kenen kanssa oppilas z ei voi tehdä yhteistyötä ja että oppilas d ei voi tehdä oikeastaan yhteistyötä ollenkaan.


Olen opettaja. Minun pitää muistaa, että oppilas q tarvii lisäaikaa kokeessa, kun taas oppilas r:n täytyy saada ehdottomasti tehdä koe rauhallisessa tilassa. Oppilas m taas haluaa täydentää koevastauksia suullisesti.


Olen opettaja. Minun pitää katsoa, että kaikki saavat työrauhan. Oppilas p on aistiyliherkkä, oppilaalla h on adhd ja oppilas j on muuten vaan huonokäytöksinen. Minun pitää ymmärtää kaikkia ja antaa olla omia itsejään ja opettaa ja antaa työrauha.


Olen opettaja. Minun pitää valvoa, että oppilaat menevät pihalle ja saavat raitista ilmaa, vaikka oikeastaan oppilaat a, b, c... haluaisivat olla sisällä ja heidän vanhempansakin ovat sitä mieltä, että sisällä pitää saada olla. Minun pitää antaa mennä vessaan, mutta katsoa, että vessassa ei olla koko välituntia. Vastata sadatta kertaa kysymykseen, miksi ulos pitää mennä.


Olen opettaja. Minulla pitää olla silmät selässä ja minun pitää tietää, kiusataanko oppilasta n vai onko hän itse kiusaaja. Minun pitää olla joka paikassa, koko ajan, koska kyllähän opettajien pitää tietää, jos oppilas v on kaatunut ja oppilas w töninyt vai toisinpäin.


Olen opettaja. Minun pitää kasvattaa. Kertoa, että ei saa kiroilla, rikkoa, sotkea, nimitellä. Pitää kerätä kännykät, vaikka oikeastaan oppilaiden t ja u vanhempien mielestä niitä ei saisi kerätä. Pitää opettaa hyville tavoille. Sanomaan kiitos, anteeksi, ottamaan lakki pois sisätiloissa ja kuinka ruokapöydässä käyttäydytään.


Olen opettaja. Minun pitää kirjata ja merkitä, lähettää viestejä, pitää yhteyttä. Muistuttaa, eriyttää, huomioida, tarkistaa. Laittaa wilma-merkintöjä, mutta mielellään positiivisia, ettei oppilaat l, e, u... lannistu tai ahdistu. Pitää kokoustaa, palaveerata, pitää tukiopetusta, kasvatuskeskusteluja, arviointikeskusteluja...


Olen opettaja. Pitää olla kansankynttilä. Nuhteeton, moitteeton, fiksu. Tutustua ops:iin. Kirjata ys-aikaa. Kouluttautua. Pysyä ajan hermolla. Osallistua hankkeisiin ja projekteihin. Uudistua.

Olen opettaja. Pitää pitää huolta omasta jaksamisesta. Liikkua, syödä hyvin. Levätä. Jäädä kotiin, kun on sairaana. Rajata, delegoida.


Olen opettaja. Valitsin ammattini, koska se oli kutsumus. Koska halusin opettaa.


Olen opettaja, ihminen.4,692 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page