top of page
  • Pauli Valo

Totuus varhaiskasvatuksen palkkakartellista


Vuosikausien ajan OAJ on väittänyt, että se ei tiennyt pääkaupunkiseudun kaupunkien palkkakartellisopimuksesta. Asia on täällä jo aiemmin todistettu pötypuheeksi, mutta nyt on aika käydä se läpi uudestaan.


Palkkakartellin ideana oli siis se, että kaupungit herrasmiessopimuksella pitävät saman taulukkopalkan kaikissa paikoissa, jotta palkkakilpailua ei syntyisi. Vaikka varhaiskasvatuksen opettajista oli kova pula jo silloin, palkalla ei haluttu kilpailla. Tämä johti tietenkin ajan mittaan entistä suurempaan työntekijäpulaan ja tästä maksetaan hintaa edelleen.


Palkkakartelli tuli julkisuuteen maaliskuussa 2018, jolloin OAJ:n silloinen puheenjohtaja esitti tyrmistynyttä. Tämähän oli silkkaa teatteria, sillä Kellosillalla oli tiedetty jo pitkään aikaisemmin kartellista eikä asialle ollut tehty mitään. Tämä oli myös osasyynä sille, että tyrmistymisestä ei seurannut yhtään mitään.


Tietolähteeni - kutsuttakoon häntä Marjataksi - oli keskustellut kellosiltalaisen kanssa asiasta, jolloin kellosiltalainen oli auliisti myöntänyt, että pk-seudun palkkakartelli on olemassa. Marjatta oli järkyttyneenä vielä lähestynyt kellosiltalaista uudestaan asiasta sähköpostitse, koska arveli kuulleensa väärin. Kellosiltalainen oli kirjallisesti vahvistanut kartellin olemassaolon 23.2.2018 päivätyssä sähköpostissaan.


Toinen tietolähteeni - olkoon hän Terttu - sai saman tiedon suullisessa keskustelussa ennen tiedon julkituloa toiselta kellosiltalaiselta. Tämä keskustelu on olemassa myös tallenteena.


On myös päivänselvää, että mikään ei Kellosillalla tapahtunut silloiselta puheenjohtaja Luukkaiselta salassa. Jos kaksi rivityöntekijää tiesi asiasta, tiedon täytyi olla myös ylimmissä kerroksissa. Kuitenkin asia painettiin villasella, koska jäsenten edunvalvonta ei silloista OAJ:ta kiinnostanut. Vasta, kun tieto tuli julkisuuteen, alkoi irvokas yllättymisteatteri.


Miksi tällä on merkitystä vielä vuonna 2024? Edelleen silloiselle viralliselle versiolle uskollinen siipi selittää, että kartellista ei ollut mitään tietoa ja se tuli yllätyksenä kaikille. En pidä siitä, että jäsenille valehdeltiin. En myöskään katso hyvällä sitä, että valheen levittäminen jatkuu vielä kuuden vuoden jälkeenkin.


Päällimmäisenä kysymyksenä mielestäni on: jos OAJ oli valmis valehtelemaan tästä, niin mistä muista asioista oltiin valmiita valehtelemaan?

79 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page