top of page
  • Pauli Valo

Ammattilaiset asialla: tunnelmia AO:n vuosikokouksesta, osa 2. Taloustiedot

AO:n vuosikokouksessa talous oli isossa osassa. Jopa niin isossa, että AO ei suostunut toimittamaan tilinpäätöstietojaan vuosikokoukseen osallistujille etukäteen niin kuin käytäntönä on vaan tiedot jaettiin suppeassa muodossa paikan päällä. Lisäksi puheenjohtaja Tuija Mäntsälä kävi asioita suullisesti diaesityksen kera läpi.


Taloustietojen kertominen etukäteen kuuluu avoimuuteen ja hyvään toimintatapaan. Kokousedustajan on mahdotonta valmistautua kokoukseen, jos hänelle ei toimiteta kaikkia tarvittavia tietoja ennen kokousta. Tämä toki oli AO:n johdon tarkoituskin.


Edellisessä kirjoituksessani kerroin, että AO:n johto yritti saada itselleen kuukausipalkkoihinsa indeksikorotukset, vaikka AO:n hallitus oli sen erikseen evännyt. Tämä korotus olisi tarkoittanut esimerkiksi puheenjohtajan osalta palkan nousemista 2627 eurosta 2756 euroon kuukaudessa. Vuosikokous ampui tämän yrityksen alas niin kuin hallitus oli jo tehnyt. Jos olisin hallituksen jäsen, kysyisin seuraavassa kokouksessa tällaisen toimintatavan oikeudenmukaisuuden perään.


AO:n johto kertoo tekevänsä paljon töitä palkkansa eteen. Puheenjohtaja Mäntsälä esitteli työaikakirjanpitoja, joissa hänen kohdallaan oli kuukausitasolla AO-työtä ”omalla ajalla” tehtynä 115 tuntia. Tämä tarkoittaa noin 29 tuntia AO-työtä viikossa joka ainoa kuukausi läpi vuoden. Tämän lisäksi hänellä on lukuisia hyväpalkkioisia vastuutehtäviä muissa OAJ:n elimissä. Yksinkertainen matematiikka kertoo, että tällainen työmäärä on mahdoton: hänellä kun on lisäksi varsinainen päivätyö.


AO:n johdon työaikakirjanpitoon oli laitettu liikuttavan tarkasti erilaisia työtehtäviä. Listalla oli jopa AO:n omistaman asunto-osakkeen asunto-osakeyhtiön kokoukset. On lystikästä ajatella, että kerran vuodessa tapahtuva taloyhtiökokous on niin merkittävä asia, että se oli listattuna vuosikokousesitykseen.


Suuret työmäärät vaativat toki vastapainoa. AO tekee joka toinen vuosi opintomatkan. Matkalle lähtee 15 ansioitunutta jäsentä ja luonnollisesti koko AO:n hallitus. Ansioituneiden jäsenten lisäksi vapaamatkustajina siis reissaavat toiset 15 AO:laista, jotka jostain syystä automaattisesti pääsevät matkalle, jonne valtaosa muista ei koskaan pääse.


Matkustaminen ei ole ihan halpaa lystiä. AO:n taloudenhoitaja kertoi esityksessään, että tänä vuonna (jolloin ei ollut reissuvuosi) kansainvälisen toiminnan kulut olivat 11 200 euroa. Ensi vuonna on reissuvuosi, joten kv-kulut ovat 90 000 euroa! Kysyin useita kertoja vastausta saamatta, että onko todella niin, että noin 80 000 euroa menee rellestysreissuun. Kuulemma tähän ei ole tarkkaa vastausta, sillä matkoja ei ole vielä varattu. Tulkitsen siis, että osun arviossani lähelle totuutta.


On aiheellista kysyä, miten tavallinen jäsen hyötyy siitä, että 30 ihmistä reissaa AO:n piikkiin Alankomaihin niin, että jokaista reissaajaa kohden on budjetoituna 2600 euroa. Tätä kysyttiin myös vuosikokouksessa. Tähänkään ei kunnon vastausta saatu.

137 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page