top of page
  • Pauli Valo

Ammattilaiset asialla: tunnelmia AO:n vuosikokouksesta, osa 1. Kokoustekniikka

Sain kunnian osallistua Stap ry:n edustajana Ammatilliset opettajat (AO) ry:n vuosikokoukseen eilen 18.11. Kellosillalla. Kokousreportaasista tulee pitkä, joten jaan sen kahteen osaan ja käsittelen talousasioita seuraavassa julkaisussani.


Vuosikokouksen alussa oli erittäin hermostunut tunnelma. AO:n hallitus oli päättänyt, että tilinpäätösmateriaalit ja muut taloustiedot toimitetaan vasta kokouksessa suppeimmalla mahdollisella tavalla kerrottuna, koska AO tulkitsee, että pien- ja mikroyrityssäännös tämän mahdollistaa.


Itse kokous lähti takellellen käyntiin. Ennen kuin esityslista hyväksyttiin työjärjestykseksi, AO:n varapuheenjohtaja kaappasi vallan kokouksen puheenjohtajalta ja spiikkasi puhujapönttöön OAJ:n lakimiehen luennoimaan tekijänoikeuksista. Juristi teki parhaansa, mutta keskeytin itse puhe-esityksen kysymällä, missä kohtaa työjärjestystä tässä ollaan. Asia kun ei ollut esityslistalla. Sain selityksen, että tekijänoikeussettiä oli toivottu edellisessä vuosikokouksessa, mutta ilmeisesti se oli unohdettu laittaa tämän kokouksen asialistalle.


Tekijänoikeussetti sai aikaan sen, että loppuosa kokouksesta oli kokousteknisesti säännönvastainen, sillä vuosikokous ei missään vaiheessa hyväksynyt esityslistaa työjärjestykseksi! AO:n johto on perustellut massikeisaritason palkkioitaan laaja-alaisella yhdistysosaamisellaan, mutta aika ohuelta vaikutti se osaamistaso. Valitettavasti sekoilu vain jatkui.


Kokouksen pääasiana olivat henkilövalinnat. Tärkeimpänä oli toisen varapuheenjohtajan valinta. Kokouksessa oli valittu outo toimintatapa, jossa varapuheenjohtajaehdokkaiden omat puheenvuorot sekä kannatuspuheenvuorot olivat esityslistalla kohdassa 9. Kohdassa 10 oli hallitukseen ehdolla olevien esittäytymiset. Päätökset kuitenkin tehtiin vasta paljon myöhemmin kohdissa 17 ja 18.


AO maksaa viidelle päätoimijalleen säännöllistä, erittäin anteliasta kuukausipalkkaa. Hallitus oli käynyt keskustelua, jossa oli todettu, että palkkoihin ei tehdä indeksikorotusta tänä vuonna. Tämä ei kuitenkaan ollut sopinut niille, jotka rahaa olivat saamassa, joten puheenjohtaja/työvaliokunta uitti asian hallituksen päätöksen vastaisesti vuosikokouksen käsiteltäväksi. Vuosikokous toimi viisaasti ja ampui tämän rahastusyrityksen alas.


Kun päästiin äänestämään varapuheenjohtajasta, tekniikka ei toiminut. Lopulta asia ratkesi niin, että kokousedustajien piti mennä salin ulkopuolelle yläkertaan äänestämään. Vaali saatiin lopulta päätökseen ja varapuheenjohtajaksi valittiin uudistusmielinen Jari Hourula. Onnittelut hänelle!


Viimeisenä varsinaisena päätösasiana oli AO:n johdon ajama sääntömuutos, jossa yhdistyksen nimi muuttuisi muotoon ”Ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen opettajat ja asiantuntijat Alati ry”. Tätä asiaa pohjustettiin kallispalkkaisen konsultin pitkällä puheenvuorolla, jossa esiteltiin mm. kissan muotoon piirretyt AO:n arvot.


Puheenjohtaja jätti kertomatta, miten tästä asiasta varsinaisesti päätetään, joten asiasta tehtiin vastaehdotus, että nimi olisi jatkossa ”Ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen opettajat ja asiantuntijat AO ry.” Tämä yllätti puheenjohtajiston täysin ja äänestämisen järjestämiseen ja toimeenpanoon meni likimain tunti aikaa. Lopulta hallituksen esitys hävisi tässäkin asiassa selvin numeroin.


Kokous kesti lopulta seitsemän tuntia ja oli sekava kuin huittislainen liikenneympyrä aamuruuhkassa. Käytännössä kaikki hallituksen esitykset kaatuivat, samoin hallituksen voimallisesti tukema varapuheenjohtajaehdokas hävisi vaalit.


Selvää oli, että AO:n vuosikokous antoi selkeän signaalin sille, että toimintaa täytyy uudistaa avoimemmaksi ja jäseniä palvelevammaksi kaverikerhon verokalenterielämän sponssaamisen sijaan. Kuvaavinta oli, että kokouksen kahvitauolla osallistujille tarjolla tarkasti valvottuna yksi kappale peukalonpään kokoisia kakunpaloja. Toin puheenvuorossani esille sen, että tämä on kuin koko nyky-AO pienoiskoossa: jäsenille riittää vain murusia koko potista.206 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page