top of page
  • Pauli Valo

Alueyhdistys Aurinkorannikolla - kuinka Uudenmaan alueyhdistys törsää rahojamme

Updated: Feb 19, 2022

Sain käsiini OAJ:n Uudenmaan alueyhdistyksen materiaaleja. Tämä alueyhdistys on kuuluisa siitä, että sen hallitus on tehnyt joka toinen vuosi rellestys-/kokousreissun ulkomaille. Näissä reissuissa on se erikoisuus, että mitään tarvetta tällaiselle matkakokoustamiselle ei ole, sillä yhdistyksellä on omat kokoustilat Vantaalla.


Paljon raskauttavampaa on se, että Uudenmaan alueyhdistys salaa jäseniltään tiedon näistä reissuista. Niitä ei löydy sanaakaan kirjanpidosta tai toimintakertomuksista, vaikka ne ovat de facto järjestettyjä tapahtumia.


Kun toin aiemmin ilmi, miten mitättömällä ohjelmalla näillä rantareissuilla on oltu, Uudenmaan alueyhdistys kiirehti poistamaan nettisivuiltaan kaikki kokousten selosteet ja muut materiaalit. Huomioitavaa toki on, että näiden kokousten yhdistäminen matkoihin oli salapoliisityötä - kokousten dokumentteihin kun ei ollut merkitty kokouspaikkoja.


Katsotaanpa vähän sitten kulupuolta. OAJ Uusimaa ei pihistele, kun paremmat seppälät päällä lähdetään kokoustamaan. Malagan matkalla vuonna 2018 oli 22 jäsentä, käytännössä siis hallitus ja alueen valtuutetut. Matka- ja majoituskuluihin rapsahti 17 743 euroa meidän rahojamme.


Kokousmatka kesti 2. - 6.8.2018, mutta kokoustilat oli vuokrattu vain 3. - 4.8.2018. Ymmärtäähän sen, sillä Andalusian auringossa pitää myös ehtiä olemaan.


Merkittävää on, että parille matkalaiselle tämä ei riittänyt. He maksattivat Uudenmaan alueyhdistyksellä itselleen vähän pitemmän reissun, eli 2. - 9.8.2018. Mistään dokumentista ei käy ilmi, mitä nämä lisäpäivät pitivät sisällään.


Jollain tapaa nämä reissut pitää piilottaa kirjanpitoon. Uudenmaan alueyhdistyksen kohdalla ne ovat kohdassa ”Hallituksen toimintakulut”. Jännästi aina matkavuosina toimintakulut ovat huomattavasti isommat kuin ns. tavallisina vuosina - tosin ei niinäkään pihistellä vaan eri toimijat pumppaavat tuhansia euroja itselleen palkkioina.


Vuoden 2018 toimintakertomuksessa ainoa viite Marbellan aurinkorannoille on tämä: ”Talousarvio ei toteutunut arvion mukaan. Toimintavuoden tulos oli 24.647€ alijäämäinen.”

OAJ Uusimaa olisi jatkanut samalla tiellä viimekin vuonna, mutta korona perui suunnitellun Puolan kokousmatkan. Onneksi he pääsivät sentään korvaavalle matkalle Suomen Turkuun.


Sanottakoon tässä, että en kategorisesti vastusta matkakokouksia, mutta niiden kohdalla avoimuus ja matkan tarkoituksenmukaisuus on avainasemassa. Ison lössin vieminen salaa rellestämään ei ole millään tavalla hyväksyttävää.


Miksi OAJ on rakentanut järjestelmän, jossa jäsenten rahaa palaa aivan tolkuton määrä? Miksi mikään toimielin ei valvo tällaista toimintaa? Miksi OAJ:n alle on muodostunut tällainen palkitsemisjärjestelmä, joka ei hyödytä perustason jäsentä yhtään mitenkään?


OAJ:n valtuusto kokoontuu tuota pikaa. Toivon, että valtuutetuilla on viisautta viheltää tämä peli poikki. Olisi lopultakin aika laittaa jäsenen etu toiminnan keskiöön.
518 views0 comments

Comments


bottom of page