top of page

Kiky on asiantuntijan alistamista

Kilpailukykysopimuksen myötä opettajien työaika piteni vuositasolla 24 tunnilla. Nämä kiky-tunnit eivät sovellu opetusalalle eikä niillä ole kasvatettu bruttokansantuotetta tai tehty uusia työpaikkoja. Ainoat sopimuksesta hyötyneet ovat kalliit konsultit ja muut silmänkääntäjät, joita on palkattu puhumaan pakollisiin kiky-tilaisuuksiin.

Opetusvelvollisuustyöajassa olevat opettajat (peruskoulu ja lukio) ovat osallistuneet säästötalkoisiin moninaisin eri tavoin työnantajan päähänpistojen mukaan. Kiky-tunteja ei ole saanut käyttää opetuksen suunnitteluun, kokeiden korjaamiseen tai arviointiin. Kiky-aikana on järjestetty luentoja, heitelty hernepusseja tai kävelty parijonossa luontopolulla. Viimeksi mainittu on voinut edistää ripauksen verran työhyvinvointia, mutta kun se on toteutettu pakollisena, palkattomana lauantaitilaisuutena tai raskaan työpäivän päätteeksi, opettajien henkinen hyvinvointi on kärsinyt enemmän kuin muita hyötyjä on tullut. Klikkaa 

 

Kiky-tunnit ovat tuoneet mukatyötä lisää, siirtäneet varsinaista työtä yhä myöhempään iltaan ja vieneet kallisarvoista palautumisaikaa opettajilta, jotka ovat muutenkin  kuormittuneita työstään. Tällä työllä ei ole mitattavissa olevaa lisäarvoa eikä kansantaloudellista hyötyä. Kyykytykseksi koetut lisätunnit ovat varmasti osaltaan lisänneet työuupumusta ja syöneet opettajien motivaatiota vaativaan työhönsä.

 

Ammatillisella puolella kiky-tunnit on lisätty suoraan käytössä olevaan vuosityöaikaan pidentämään työpäiviä noin kuudella minuutilla. Tällä pidennyksellä olisi voinut saada aikaiseksi jotain pientä hyötyä, mutta se on tehty opettajille, joiden vuosityöajan mukainen viikoittainen työaika voi olla reilusti yli 40 tuntia ympäri vuoden. Väsynyt opettaja ei ole tuloksekasta työtä tekevä opettaja.

 

Varhaiskasvatuksen opettajilla kiky-tunnit ovat aivan samanlaisia työtunteja kuin muutkin. Pienistä lapsista vastuussa olevat opettajat tekevät kuormittavaa työtä, jossa pitäisi pysyä jatkuvasti tarkkaavaisena, ettei lasten turvallisuus ja hyvinvointi vaarannu. Työn raskauden ja henkisen kuormittavuuden vuoksi alalta on vuotanut opettajia muihin tehtäviin jo ennen kikyäkin, eikä uusia saada tilalle. Jos lapsistamme vastuussa olevat opettajat halutaan pitää alalla ja työkykyisinä sekä päiväkotiympäristö lapsille turvallisena oppimisympäristönä, on työajan lisääminen aivan väärä suunta. 

 

Mikäli olet kiinnostunut opetusalasta, opettajan professiosta ja opettajien edunvalvonnasta käytävästä keskustelusta, olet lämpimästi tervetullut vilkkaaseen Facebook-ryhmäämme. Löydät sen nimellä Opettajien vuosityöaika, professio ja edunvalvonta.

 

On aika vaatia kiky-tuntien siirtämistä historiaan. Anna äänesi kuulua ja profiilikuvasi näkyä. Opettajien kikyn vastaisen FB-profiilikuvakehyksen löydät osoitteesta https://www.facebook.com/profilepicframes.

#oikeuttaopettajille

Tositarinoita perusopetuksen

ja lukion kikystä 

Oletteko tekin hieroneet kollegoita? Se oli kyllä lauantai, joka jäi mieleeen. Luen-noitsijalla oli mukanaan koiransa kumisia vinkuleluja ja niillä piti sitten ihanasti hieroa kollegansa ja nauraa päälle (nau-ruterapia) hullun naurua (luennoitsijan ilmaus). Sinä sitten meni lauantai iha-nasti: hah hah hooo ja piip piip piip. Silloin tajusin, miksi olen korkeasti kouluttautunut! Kiitos kiky!

bottom of page