top of page
  • Pauli Valo

Uudenmaan alueyhdistys törsää jälleen

Updated: Feb 19, 2022

Uudenmaan alueyhdistys on tullut kuuluisaksi reissukokouksistaan. Tästä voi lukea tarkemmin matkasta Marbellan yöhön ja siitä, miten reissukulut on häivytetty jäseniltä. Tämän asian tultua julki alueyhdistyksen aktiivitoimija oikeutti reissukokoukset sillä, että muuten yhdistystoiminnasta ei ole tarpeeksi hyötyä.


Nyt alueyhdistys valmistautuu syyskokoukseen. Kokouskutsut on jo lähetetty ja kokousmateriaali on jaettavana Drive-kansiossa. Mielenkiintoisena huomiona voi mainita, että materiaalia on rukattu sen julkaisemisen jälkeen. Esim. ensimmäinen talousarvio vuodelle 2022 on kaikessa hiljaisuudessa vaihdettu toiseen tiedostoon ja esityslistaakin on muokattu. Muutoksista ei ole mitään mainintaa, mutta asiakirjoja vertaamalla voi havaita, että muutoksia on tehty.


Uudessa talousarviossa mm. hallituksen kokouskuluja on ruuvattu isommiksi. Kyse ei ole mistään pienestä summasta rahaa. Esimerkiksi hallituksen kokouskuluissa on 15 000 euron ero alkuperäiseen nähden. Ja vaikka kyseessä olisikin onneton näppäilyvirhe tai vahinkojulkaisu, niin Uudenmaan alueyhdistys tahtoo muuttaa hallituksen kokouskulut moninkertaisiksi aiempaan nähden.


Varsinainen pihvi on kuitenkin se rahamäärä, jonka alueyhdistys pumppaa uskotuilleen. On päivänselvää, että ay-toiminnassa pitää saada korvaus tehdystä työstä, mutta rahamäärät ovat kohtuuttomia.


Talousarviossa hallituksen ja puheenjohtajan palkkioihin sekä kokouspalkkioihin on varattu 60 500 e. Tämän lisäksi hallituksen kokouskuluja on 20 000 e (viime vuonna n. 5000 e), työvaliokunnan kokouskuluja 15 000 e (viime vuonna n. 3000 e) ja yhdistykselle sekä tiimeille menee 2 x 5000 e.


OAJ Uusimaan työvaliokuntaan kuuluu kuusi henkilöä, jotka ovat puheenjohtaja, kaksi varapuheenjohtajaa, alueasiantuntija, sihteeri ja taloudenhoitaja. Vuoden 2022 toimintasuunnitelmassa tuodaan esiin, että työvaliokunta kutsuu kokouksiinsa tarvittaessa muita asiantuntijoita. OAJ Uusimaan hallituksessa toimii puheenjohtaja, 20 varsinaista jäsentä ja alueasiantuntija. Hallituksen kokouksiin voivat osallistua myös alueen valtuutetut, joita on 10 henkilöä.


Talousarviossa työvaliokunnan toimintaan ehdotettu summa on röyhkeä. Käytännössä rahaa olisi käytössä noin 2500 euroa jokaista työvaliokunnan jäsentä kohtaan. Hyvällä syyllä voi ihmetellä mihin rahat on suunniteltu käytettäväksi ja onko se todellakin tarpeellista?


Työvaliokunnan kuudelle henkilölle on varattu 15 000 e. Puheenjohtaja, hallitus, alueasiantuntija ja valtuutetut (22 - 32 henkilöä) joutuukin pärjäämään 20 000 eurolla. Pelkästään sekin on roisi määrä rahaa kokouskuluihin.


OAJ Uusimaan hallitus esittää yhdistyksen kokoukselle, että yhdistys luopuu jäsenyhdistysten henkilöjäsenten jäsenmaksun perimisestä. Aikaisempina vuosina jäsenmaksu on ollut ennakonpidätyksen alaisesta tulosta 0,02 % per jäsenyhdistyksen henkilöjäsen. Jäsenmaksutuotoilla alueyhdistys on kartuttanut kassaansa noin 60 000 e/vuosi.


Jäsenmaksutuottojen todellinen tarve ja kohdennus on silti jäänyt epäselväksi, mutta ainakin rahaa on ollut käyttää hallituksen ja valtuutettujen kolmen ruokalajin illallisiin ja seminaarireissuihin. Samalla sopii ihmetellä talousarvion alijäämää, joka kielii siitä, että alueyhdistyksen tilillä makaa ilmeisen suuri summa rahaa. Mikäli noin on, niin vuosien ajan jäseniltä kerätty jäsenmaksu on vieläkin kyseenalaisempi asia.


Alueyhdistyksen hallituksessa istuu varmasti jäseniä, jotka edelleen asettavat toiminnan yleviksi tavoitteiksi alueellisen edunvalvonnan ja koulutuspoliittisen vaikuttamisen. Osa myös muistanee, että pyrkimys on vaikuttaa paikalliseen päätöksentekoon ja pitää yhteyttä sidosryhmiin. Silti alueyhdistyksen talousarvio sisältää summia, jotka laittavat kyseenalaistamaan toiminnan tarpeellisuuden - jälleen kerran.Kuva 1: alkuperäinen talousarvio

Kuva 2: päivitetty talousarvio

346 views0 comments

Comentários


bottom of page