top of page
  • Pauli Valo

Suuret tulot ja näkymätön rooli: kuinka meidän rahamme uitetaan muualle

Updated: Feb 19, 2022

Sain tuntemattomaksi jääneeltä mustatakkiselta mieheltä tiedon, että netissä olisi tarjolla kiehtovia materiaaleja. Kävin katsomassa AO:n nettisivuja ja löysin sieltä vuoden 2020 vuosikokouksen asiakirjat (https://ao.oaj.fi/vuosikokous-2020/) . Ennen kuin mennään eteenpäin, on hyvä selvittää itselleen, että AO (Ammatilliset opettajat) on OAJ:n himmelissä ammatillisen puolen yhdistys, jonka yläpuolella on vielä OAO. OAJ itse puhuu OAO:sta valtakunnallisena piirinä ja AO:sta valtakunnallisena yhdistyksenä.

AO:n nettisivuilla on listattu yhdistyksen vallasväelle maksettavat palkkiot. Kukaan ei lähtökohtaisesti tee AO-hommia täyspäiväisesti vaan nämä rahat tulevat siis muiden tulojen oheen.

AO mainitsee myös, että vuosikokouksen esityslistassaan, että hallituksen palkkiot ovat pitkään olleet samat, joten niitä on syytä tarkastella. Eli siis korottaa.

Hallituksen esityksen mukaisesti AO:n puheenjohtaja nappaa pestistään 3000 e/kk palkkion ja varapuheenjohtajille maksetaan 2000 e/kk, sihteerille 1600 e/kk ja rahastonhoitajalle 1400 e/kk.

Nämä ovat täysin käsittämättömiä palkkioita, kun otetaan huomioon seuraavat asiat:

1 AO:n toimijat eivät ole omilla kasvoillaan julkisuudessa tai edes opetusalan skenessä esillä eivätkä heidän naamansa kulu. He eivät ole julkisuuden henkilöitä vaan puuhaavat kulisseissa.

2 AO ei ole organisaationa ammatillisen puolen ykkösnyrkki vaan kiva väliporras, jonka edunvalvontatyö rajoittuu lähinnä Luukkaisen Twitter-linkkien jakamiseen ja hyvän joulun toivotuksiin.

Samat ihmiset pumppaavat myös muista OAJ:n tehtävistä isoja palkkioita. Osa heistä on alueyhdistyksissä, Okka-säätiössä tai valtakunnallisessa yhdistyksessä.

Esimerkiksi AO:n puheenjohtaja kuittaa itselleen vuodessa 36 000 euroa pelkästään tästä vastuutehtävästä, mutta hän on myös lukuisilla muillakin rahakkailla palleilla OAJ:n sisällä. Varsinais-Suomen alueyhdistyksestä hän ottaa itselleen 6000 e/v sihteerin ja taloudenhoitajan pestistä ilman erikseen maksettavia kokouspalkkioita. Kaikkinensa aletaan puhua yhdessä palkkatyön kanssa kuusinumeroisista vuosituloista. Näistä tuloista tavalliset opettajat voivat vain haaveilla.

En tiedä, syy-seuraussuhteita, mutta palkkioiden korottamisen lisäksi AO:n hallitus haluaa, että puheenjohtajakolmikko saisi olla pestissä pitempään. Siinä missä muut luottamustehtävissä olevat valitaan kaksivuotiseksi kaudeksi, puheenjohtajisto olisi nelivuotiskauden ajan hillotolpalla.

Kun OAJ:n järjestörakennetta ollaan uudistamassa, nämä tekstissäni mainitut ihmiset ovat niitä, jotka päättävät uudistuksista. Uudistukset ovat olleet vuosikaudet vastatuulessa, sillä harva tahtoo luopua leppoisan sivuduunin massiivisista tulovirroista vapaaehtoisesti. Tavalliselle opettajalle jää vain maksajan rooli ja käsittämätön hallintohimmeli, jonka kautta omaa viestiä ei saa vietyä eteenpäin.


532 views0 comments

Commentaires


bottom of page