top of page
  • Pauli Valo

Siirtyvien maalitolppien riipivä narina

Updated: Feb 19, 2022

Sosiaalinen media on taitolaji. OAJ on ollut koko sosiaalisen median historian ajan kelvoton somessa. Ei sillä, etteikö resursseja siihen olisi ollut. Toiminta on näyttänyt samalta kuin ikäiseni mies laittamassa lipan vinoon ja kertomassa nuorisolle, kuinka kuunnellaan jytää ja ollaan cool.


Sosiaalinen media perustuu nimenomaisesti sosiaalisuuteen, siis siihen, että on vuorovaikutusta. OAJ on kategorisesti kieltäytynyt vuorovaikutuksesta. Esimerkkejä tästä on helppo löytää läheltä. Ensin oli surullisen kuuluisa vta-ryhmä, joka yritettiin moderoida kuoliaaksi ja lopulta suljettiin, koska “kaikki keskustelu oli käyty.” Tämän johdosta meidän ryhmämme perustettiin ja toimintamme alkoi niin, että meitä ei voi enää vaientaa. Vertailun vuoksi: minkä verran OAJ:n somealustoilla on kannustettu opettajia asettumaan ehdolle valtuustovaaleissa? Minkä verran on kerrottu tähän liittyvistä prosesseista ja vaikuttamismahdollisuuksista? Suurin osa tiedoista sekä vastaukset kysymyksiin ovat tulleet meidän ryhmämme kautta. Ymmärrettävää, sillä OAJ pelkää muutosvoimia.


Toisena yrityksenä OAJ loi Saunan eli kavereiden kesken Luukbookin, jossa piti voida käydä keskustelua puheenjohtajien, toimikuntien ja muiden viskaalien kanssa. Luukbookin kivet ovat olleet alusta asti kylmät, sillä keskustelua ei ole haluttu käydä: puheenjohtaja suostuu luomukseensa vain oman panssaroidun some-paavimobiilinsa suojista niin, että hänen kanssaan ei voi käydä keskustelua eikä häntä näy kuin virtuaalisen viisisenttisen panssarilasin läpi. Toimikuntia ei näy eikä keskustelua edes ole olemassa. Kauas on menty siitä, kun OAJ julisti yhden pääarvoistaan olevan avoimuus. Luukbookin hautajaiset lienevät vain ajan kysymys.


Sekä Saunassa että OAJ:n omalla Fb-seinällä moderointi on lähinnä älytöntä. Kommentteja piilotellaan ja poistetaan. Tämä oikeutetaan keskustelun säännöillä, joita ei oikeasti edes ole olemassa. Saunassa moderointi on ollut vielä villimpää, sillä Saunasta on haluttu desinfioida vääränlaiset ajatukset pois sekä lisätty moderaattoreiden omia kommentteja livesyötteessä esitettyihin kommentteihin kertomatta, että moderointia on tehty.


Minua ei haittaa se, että minun kommenttini on piilotettu. En usko, että Matti Seiseä haittaa, että hänen kommenttinsa koki saman kohtalon ennen minua. Ennen kaikkea minua haittaa se, mitä OAJ edelleen haluaa toiminnallaan osoittaa. Fb-seinällä tämä johti siihen, että OAJ asettui jäsenten rahoja törsäävän Uudenmaan alueyhdistyksen suojelijaksi. Minkä viestin tämä antaa? Sen, että olligarkia suojelee omiaan. Kun annat emon olla rauhassa, saat viedä jäseniltä sen, mikä vain irti lähtee. Katsomme sivuun, kun te omalta osaltanne katsotte sivuun.


Ihan viime kädessä tämä on todella noloa. OAJ:n someviestintä tapahtuu kirjoituskoneaikakauden osaamisella ja kaksisormijärjestelmän kompetenssilla. Rahalla voisi ostaa osaamista, mutta rahalle on parempia, oikeamielisiä ottajia. Siis niitä, joiden mielestä elostelu tulee aina aakkosissa ennen edunvalvontaa.73 views0 comments

Comments


bottom of page