Kuten olemme täällä [Facebookin Opettajien vuosityöaika, professio ja edunvalvonta -ryhmässä] jo parin viikon ajan puhuneet, niin OKM on tekemässä uudistusta [2] , jossa lähennetään ammatillisen koulutuksen ja lukion välistä yhteistyötä. Ymmärrän hankkeen tarpeen ja sen, että työtä on tehtävä, jotta haja-asutusalueilla saadaan nuorille koulutuspaikkoja.
Opettajien kannalta tämä merkinnee sitä, että samat opettajat opettavat lukioissa ja ammattikouluissa. Pahimmillaan se tarkoittaa sitä, että kunta katsoo, ettei lukioita kannata ylläpitää, koska amisopettajien diilillä opetettaessa saadaan lukio-opet vuosityöaikaan. Se tosin ei ole tämän tekstin pointti...
Kuten jo aiemmin todettua, niin työryhmässä on erittäin heikko opettajaedustus. (Lukuisia työelämän edustajia, 3 opiskelijaedustajaa, 1 kirkon edustaja, 1 OAJ-edustaja, lukuisia muita edustajia esim OKM:stä). Yhteensä eri tahojen edustusta on 32 paikkaa. Meidän edustuksemme on yksi (1) paikka, vaikka me ollaan se taho, joka työn tekee. No, onneksi OAJ hoitaa tämän vahvoilla harteillaan... Eiku...
Lähdin selvittämään, että millä mandaateilla tätä meidän edustamistamme siellä sitten tehdään.
On ongelmallista, että tärkeisiin työryhmiin esitetään pienten porukoiden voimin kaikkiin samoja ihmisiä. Silloin käy juuri näin, että tiettyjen ammattiryhmien äänet katoavat täysin.
Haastoin Twitterissä puheenjohtajia asian tiimoilta (kiitokset Tommi Kinnuselle asian esiin nostamisesta, mun nettivaikutus kun ei olisi riittänyt; og twiitti [1]) ja sain vaihtelevat nimilistat asian hoitajista. Erilaiset nimilistat tulivat asiaa hoitavalta Tuomo Laaksolta, 1. vpj Kääriäiseltä ja pj Olli Luukkaiselta. Listojen hajanaisuus viittasi siihen, ettei kukaan siis tuntunut tietävän miten asiaa hoidetaan ammatillisten näkökulmasta.
Kysyin ketjussa, että keneltä hän saa tietonsa, sillä hän on pohjimmiltaan yleissivistävän ja lukiopuolen kaveri. Varmasti erinomainen siinä.
Hänellä on kuulemma tukenaan ammatillisen koulutuksen erityisasiantuntija Eira Bani Oaj, jolla on kokemuksenaan työnantajan edustajan hommat Keudalla yksikön johtajana ja varareksinä [3]. Opettajana hän on toiminut viimeksi 15 sitten, vuonna 2006. Tämä on oleellista siksi, että osoitan tässä, että opettajien ääni puuttuu keskustelusta täysin.
Kuumottelin tuossa samassa viestiketjussa Twitterissä lisää sitä, että miten tämä meidän edustuksemme nyt oikein hoidetaan, kun en tuohon näkemykseen nyt ihan hirveästi nojaisi näin openäkökulmasta. Vastaukseksi sain, että Eiralla on apunaan koulutuspoliittisen työryhmän tuki ja sieltä erityisesti OAO:n (OAJ:n Ammatillisten Opettajien) tuki.
Selvä. Hienoa. Kävin läpi työryhmän jäsenet. No, selvisi että siellä on OAO:lla kolme edustajapaikkaa kertomassa tietojaan ammatillsen koulutuksen tilanteesta työryhmälle tuon meidän YHDEN edustajamme kautta. Tämä on siis potentiaalisesti erittäin vahvasti meidän duuniimme vaikuttava OKM:n työryhmä, joten olettaisi asioiden olevan tiptop.
No... Kävin nämä kolme edustajaa läpi: - Tuija Mäntsälä, Ammattikorkeakoulun opettaja
- Reijo Viitanen, Ammattikorkeakoulun koulutuspäällikkö
- Atte Korte, Ammattikorkeakoulun opettaja
Mitä helvettiä!? Meillä on erittäin tärkeässä ammattikunnan työtilanteeseen vaikuttavassa tilanteessa sellainen tilanne, että meillä ei ole ensimmäistäkään ammatillista opettajaa kertomassa miten hommat kentällä tapahtuvat. Parhaimmillaankin tieto valuu OAJ:n kautta NELJÄNNEN KÄDEN TIETONA tai se tieto on 15 vuotta vanhaa.
Ei mikään ihme, että ammatillisten opettajien asiat ovat näin perseellään, kun hommat ovat näin hoidettu. Joku roti nyt!
Pyysin josko tuota voisi hieman muuttaa, mutta eipä onnistunut... Uhkaa harmittaa. Lisäksi tämä osoittaa sen, miten ongelmallista on se, että tärkeisiin työryhmiin esitetään pienten porukoiden voimin kaikkiin samoja ihmisiä. Silloin käy juuri näin, että tiettyjen ammattiryhmien äänet katoavat täysin.
Kirjoitus on julkaistu alunperin Facebookissa Opettajien vuosityöaika, professio ja edunvalvonta -ryhmässä 17.12.2021.
Comments