• Pauli Valo

Mitä opettajan työ vaatii tekijältään?

Mitä opettajan työ vaatii tekijältään. Koonta Jari Hirvosen ansiokkaasta avauksesta
Vaatimus monen prosessin seuraamisesta yhtäaikaisesti. Monikanavaisuus (pitää aistia oppijoita kaikin aistein). Vaatimus olla aina iloinen, positiivinen ja toimintakykyinen. Vaatimus edustaa aikuisuutta, johon ei esim. sovi kiukuttelu. Vaatimus hallita tiukkoja aikatauluja.
Vaatimus tehdä poikkeuksestta huolellista valmistelutyötä etukäteen. Vaatimus joka hetki keskittyä olennaiseen. Pienet taukoajat ja dynaamiset kuormituksen purskeet, joihin ei voi varautua. Vaatimus alati sopeutua yllättäviin tilanteisiin. Erittäin suuri riippuvuus niistä puitteista, joissa toimii, - tilat välineet, tekniikka jne. Myös esim. homeiset tilat jne. Työn tekeminen kokonaispersoonalla, jotta se olisi uskottavaa. Välillä tietynlainen liukuhihnamaisuuskin, jota kuitenkaan ei arvosteta.
• Siis että kyseessä on oikeasti kuormittava työ, jota ei voi verrata monessa kohtaa ns. tavallisilla mittareilla. Itse vertaisin omaa työtä (erkkaopena AdHd -ryhmissä) esim. poliisin työhön. En vaikkapa toimistotyöhön.
Vaatimus jaksaa tehdä työtä, joka kovin usein ei tuota onnistumisen kokemuksia. Ajoittain hyvin yksinäistä työtä. Joskus myös työtä, joka korostaa tiiminohjaamisen valmiuksia, jos vaikkapa ryhmässä on useita koulunkäynnin avustajia ja ohjaajia.
Työ josta on hankala olla sairaana, joten pitää olla pirteä, vaikka kuinka väsyttäisi tai olisi vaikka flunssa. Joskus leijuu väkivallan uhka. Työn asioita pakosti joskus murehtii myös vapaalla, kello neljän herääminen tuppaa tulla, kun stressitaso nousee.
ERIKOISTA ON minusta, että nämä kuormitustekijät vaikuttavat usein yhtäaikaa. Eli onhan monia töitä, jossa esiintyy samoja juttuja tavanomaisesti, mutta ei kaikkia yhtäaikaa.
0 views