top of page
  • Writer's pictureMatti Seise

Mielikuvitusyhdistys, lypsylehmä ja hillitön himmeli

Updated: Feb 19, 2022

Kuulun Pääkaupunkiseudun kauppaopettajiin, ja tämä yhdistyksen nimi lukee myös jäsenkortissani. Meillä on yhdistyksessämme 76 jäsentä. Toimin yhdistyksessämme hallituksen jäsenenä. Jäsenliittomme kuuluu valtakunnalliseen yhdistykseen, SKO:hon.

Selvitellessäni viime syksynä esiin tulleita alueyhdistysepäselyyksiä päätin selvittää myös, kuulunko itse johonkin alueyhdistykseen. Googlesta hakusanat “pääkaupunki alueyhdistys” antoivat tulokseksi Pääkaupunkiseudun alueyhdistyksen sivut. Sivuilla komeili jäsenyhdistyksenä “Pääkaupunkiseudun kauppaopettajat”. Jee, olen siis jäsen. En ole koskaan saanut ensimmäistäkään viestiä alueyhdistyksestä, vaikka siihen jäsenyhdistyksenä näytämmekin kuuluvan. Ehkäpä tässä on jokin epäselvyys ja homma saadaan selvitettyä nopeasti. Hienoa. Ei muuta kun ottamaan yhteyttä alueyhdistykseen. Pistin välittömästi ( 13.11.2020) mailia sivulta löytyvälle puheenjohtajalle. Viestiin ei vastattu. Pistin viikkoa myöhemmin toisen viestin. Taas vastassa täysi hiljaisuus. Hieman outoa, sillä tuo on kuitenkin suhteellisen hyvin korvattua toimintaa. Työaikaa korvataan päivä viikossa ja sen lisäksi palkkioita saadaan varmasti nostettua - ainakin jos muiden alueyhdistysten budjetteihin vertaa. En tiedä sitten mihin se työaika menee, jos ei pariin mailiin ehdi vastaamaan. Täällä ryhmässä on aiemmin avattu alueyhdistysten rahankäyttöä sekä niiden tehtäväkuvauksia. Niistä löytyy tietoa, kun hakee ryhmästä hakusanalla “alueyhdistys”. Sivulta huomasin että alueyhdistyksen hallitukseen kuuluu myös ryhmässämme aktiivisesti kirjoittava Jukka Sarpila. Pingasin Facebook-keskustelussa häntä ja tiedustelin, että mikä juttu oikein on ja miksei minulle vastata. Sain vastaukseksi taas perinteiseen malliin hiljaisuutta. Aikaa kului pari kuukautta ja kun Pauli Valon toimesta alueyhdistysten juttuja täällä taas ihmeteltiin, niin päivittelin tilannetta ketjussa ja manailin, kun ei hommaan pääse kiinni, vaikka paperilla näyttäisinkin jäsen olevan. Keskusteluun osallistui onneksi pääkaupunkiseudun alueasiantuntija Antti Piiroinen, jonka kanssa rupesimme selvittämään tätä keissiä. Kiitoksen tästä Antille! Tästä alkoi tähän mennessä kuukauden ja kymmeniä maileja kestänyt selvittäminen. Piiroisen mukaan meillä ei ole jäseniä kuin 5 (on siis se 76) ja rekisterissä olevat tiedot eivät pidä paikkaansa. Tässä rytäkässä selvisi samalla, että minut, ja kaikki(?) oman yhdistykseni opettajat on merkitty OAJ:n kirjoissa “OAJ:n Helsingin Ammatillisten Opettajien Paikallisyhdistykseen” (tästä eteenpäin viittaan tähän lyhenteellä “HAOP”), jonka kautta ilmeisesti kuulumme pääkaupunkiseudun alueyhdistykseen (aly). Tämä alyyn kuuluminen on vielä hieman epäselvää, sillä kyseistä paikallisyhdistystä ei alueyhdistyksen verkkosivuilta sivuilta löytynyt. Rupesin ihmettelemään tätä tässä vaiheessa ja omat tietoni OAJ:n tietokannassa ovat ristiriitaiset.


Minä kuulun “Omat tiedot” -sivun mukaan tuonne outoon “OAJ:n Helsingin Ammatillisten opettajien paikallisyhdistykseen” ja korttini mukaan tähän omaan tuttuun turvalliseen pääkaupunkiseudun kauppaopettajiin. Tiedustelin Piiroiselta tietoja tästä HAOP:sta ja hänkään ei oikein osannut auttaa. Olen taustaltani nörtti (opetan tvt:tä) ja sisäinen internetsalapoliisini heräsi. Tuolla yhdistyksen nimellä ei löytynyt mitään oikeaa yhdistystä. Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistyshaku antaa tyhjää. Netistä löysin kaksi eri osoitetta ja puhelinnumeroa. Puhelinnumerot eivät ole enää käytössä. Osoitteet viittavat yksityisasuntoihin Pakilassa ja Laajasalossa. Vesiperä siis. Tiedustelin asiaa Piiroiselta ja hän ei tiennyt asiasta mitään eikä osannut antaa yhteystietoja tyypeistä, jotka minun paikallisyhdistyksestäni vastaavat. Tämä rupesi näyttämään siltä, että koko yhdistystä ei ole edes olemassa! Jäsenyhdistyksemme puheenjohtaja pääsee käsiksi OAJn tietokantaan ja sieltä löytyi tieto, että yhdistys olisi olemassa paperilla ja sillä on puheenjohtaja. Puheenjohtajaksi oli merkitty minulle tuttu OAJ:n valtuutettu. Otin häneen yhteyttä ja valtuutettu oli autuaan tietämätön koko asiasta. “Tää kuulostaa nyt siltä, että olen ilmeisesti mielikuvitusyhdistyksen mielikuvituspuheenjohtaja”, totesi tämä valtuutettu. Okei, varsin outoa siis. Otin tämän puheeksi jäsenyhdistyksemme vuosikokouksessa ja siellä ihmeteltiin kovasti asiaa. Paikalla oli henkilöitä, jotka olivat olleet paikalla jo 10v sitten kun alueyhdistyksiä perustettiin ja jäsenyhdistyksiä mukaan kosiskeltiin. Silloin oli tehty päätös, että emme mokomaan hössötykseen lähde. Tästä päätöksestä huolimatta yhdistyksemme nimi on listalla. Ja jäsenet ilmeisesti tuon mielikuvitusyhdistyksen kautta myös jäseninä alueyhdistyksessä, vaikka olimme päättäneet, että emme alueyhdistysten kaverisponssitoimintaan lähde mukaan.

Selvää tässä vaiheessa on, että tuota HAOP:ia ei ole lainkaan olemassa.

Tässä vaiheessa homma muuttuu monella tasolla mielenkiintoiseksi ja oudoksi. Kuulun OAJ:hin yhdistyksen kautta, jota ei ole olemassa. OAJ:ssa ei voi olla henkilöjäseniä. Miten siis kuulun liittoon? Tämä lienee kaikille täysin epäselvää. Eniten minulle.


Mitä tästä oikeastaan hyödytään? Alueyhdistykset saavat rahaa kahdella tavalla: suoran jäsenmäärän mukaan ja perimällä 0.03% palkasta jäseniltä. Minulta tätä jäsenmaksua ei olla peritty. Keskustelin asiasta Jari Hourulan kanssa, joka on tälläkin palstalla kertonut ALY Uusimaan outouksista ja nostanut sen ongelmia esiin. Siellä on vastaava malli olemassa, sillä erolla että paikallisyhdistys välissä on todellinen. Alueyhdistys ei SKO:n jäseniltä peri jäsenmaksuja, vaan SKO maksaa alueyhdistyksen jäsenmaksut suoraan ALY:lle. Eli tällä hetkellä tilanne näyttää siltä että minut on liitetty ALY:en nostamaan keinotekoisesti jäsenmäärää. Minä en ole saanut ALY:n toiminnasta mitään tietoja (vaikka olisin toimintaan halunnut osallistua). Meiltä on myös evätty vaikuttamismahdollisuudet: muihin alueyhdistyksiin vertaamalla meillä pitäisi olla jaostossa 2 edustuspaikkaa. (1 paikka per alkava 50 jäsentä). Ei oo näkynyt. Koko himmeli on sen verran hämmentävä, että tiedustelin asiaa toimiston erityisasiantuntijalta. Asiaa selviteltiin ja sain vahvistuksen sille, että tuota kuvitteellista HAOP:ia ei ole olemassakaan missään muualla kun paperilla. Meidät kaikki on laitettu alueyhdistyksen jäseneksi, vaikka tosiaan olemme jäsenyhdistyksenä äänestäneet liittymistä vastaan. Tämä on kuulemma ok, koska meiltä ei veloiteta jäsenyydestä mitään.

Tämä on yksiselitteisesti väärin, sillä alueyhdistykset saavat emolta tukea 8,36€ per jäsen. Minun jäsenyydelläni siis kupataan rahaa emoyhdistyksen kautta alueyhdistykselle. Ilman että minulle tarjotaan mitään tilalle. Pyysin voisinko saada ilmoituksia alueyhdistyksen toiminnasta, jotta siihen voisin osallistua. Vastaus oli, että voin seurata somesta tapahtumia ja paikallisyhdistyksen puheenjohtaja ilmoittaa kyllä tapahtumista. Mutta miten se paikallisyhdistyksen puheenjohtaja voi ilmoittaa, jos koko helvetin yhdistystä ei ole olemassakaan?! Lisäksi on vielä mahdollista että tämän kuvitteellisen HAOP:n kautta osa jäsenmaksustani siirtyy SKO:n kautta ALY:lle Uudenmaan ALY:n tapaan, vaikka se ei suoraan omassa maksussani näykään.

Vaikka tähän HAOP-SKO:hon liittyvät spekulatiiviset asiat eivät paikkaansa pitäisikään, niin yksi asia on varma: OAJ ei tunnu ymmärtävän edes itse sitä, miten sen jäsenistö liittoon kuuluu. On myös erittäin kyseenalaista, miten jäsen hyötyy tästä millään tavalla. Varmaa on vain se, että alueyhdistys on kallis eikä se näy kaltaiselleni semiaktiiviselle järjestötoimijalle mitenkään - olen vain velvoitettu tukemaan sitä jäsenmaksustani epäsuorasti. Alueyhdistykset maksavat meille jäsenille 2.4M€ vuodessa ja aly-toimijat ovat ehdottaneet rahoituksen nostamista. Miksi näin tehtäisiin on tämänkin kokemuksen perusteella täysin järjetöntä.


156 views0 comments

Comments


bottom of page