top of page
  • Pauli Valo

Lisäkoulutus opetusalalla – hyvä keino painaa rahaa tai haukkua kollegoita

Kuuntelin viime viikolla kahden eri kollegan purkautumisia koulutusasioista. Toinen heistä täydentää osaamistaan ja opiskelee päätoimisesti, toinen taas osallistui konsultin järjestämään pakolliseen pedapöhinöintiin.


Ensimmäisen kollegan opinnot koostuvat pääosin siitä, että yliopiston opettajat käyvät läpi erilaisia tapauskertomuksia ja etsivät niistä virheitä. Teemana oli se, että opettaja oli aina toiminut väärin joko didaktisesti tai kurinpidollisesti. Laitoksen luennoiva vakosammarikaveri analysoi jokaisen tapauksen opettajaa soimaten ja tuli johtopäätökseen, että opettajat eivät osaa työtään. Tieteellisen kriittistä lähtökohtaa ei ollut vaan tapauskertomukset otettiin absoluuttisina faktoina: huoltajan tunne riitti kertomaan, että opettaja oli toiminut väärin.


Jälkimmäinen kollega nautiskeli aidosta käsienheilutuskoulutuksesta. Kouluttaja, itsensä hienoilla titteleillä aateloinut ihminen kehotti heiluttelemaan käsiään ja huipensi etäkoulutuksensa siihen, että kaikkien oli avattava kamerat ja mikrofonit, taputettava käsiään ja huudettava ihanaa! Muu aika oli käsitelty itsestäänselvyyksiä esim. sydämellisen läsnäolon tärkeydestä.


Olin itse jokunen vuosi sitten eturintamassa ankkuroimassa nanohabitteja. Usean tunnin mittainen sessio kiteytyi pelkistetyimmillään siihen, että ihmisillä on vääriä toimintatapoja, jotka kannattaa tunnistaa, jotta voi korvata ne oikeilla tavoilla. Tätä ennen olin koulutuksessa, jossa piti leikkiä olevansa ensin lentokenttä ja sitten lentokone. Tarkoituksemme oli ottaa ilmaa siipien alle ja tarkastella toimintaamme lentokoneperspektiivistä.


Miksi ihmeessä meidän koulutuksemme on liian usein tällaista? Miksi me emme saa parempaa, vaikka tahtoisimmekin? Nyt työsuojeluvaltuutettuna olen päässyt kuulemaan erittäin taitavia koulutuksia mm. työterveyspsykologilta tai vihapuhe- ja nuorisorikollisuusasiantuntijoilta.


Miksi opettajille katsotaan riittävän vain käsienheiluttelu, haukkuminen tai itsestäänselvyydet eikä oikeasti omaa osaamista täydentäviin opintoihin ole useinkaan mahdollisuutta?




83 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page