top of page
Pauli Valo

AO:n paperit osa 3: tilinpäätös

Aiemmissa AO-trilogian osissa on tarkasteltu matkustamista ja palkkoja sekä palkkioita osana AO:n sisäpiiriläisilleen osoittamaa avokätistä palkitsemistapaa. Aiemmat tekstit voi käydä lukemassa täältä: https://www.opettajienvta.info/blogi


Kun puhutaan AO:sta, on hyvä muistaa, että se ei ole ylin ammatillinen edunvalvontayhdistys OAJ:n sisällä vaan yksi ammatillisista valtakunnallisista yhdistyksistä. Se ei myöskään kerää lakkokassaa tai tarjoa lakiapua vaan sen tehtävinä on (omien aktiivien palkitsemisen lisäksi) lähinnä järjestää koulutustilaisuuksia ja tehdä joitain kannanottoja.


Valtakunnallisten yhdistysten saamat tulonsiirrot emo-OAJ:lta ovat olleet paljon keskusteluissa esillä, koska ammatilliset opettajat valittivat keväällä valtuustossa, että heidän toimintansa on vaakalaudalla eikä jäseniä voida palvella, mikäli liitolta saatava palautusprosentti, efektiivinen tuki siis, lasketaan 12.5 %:sta 10 %:iin. Euroina se on joitain kymmeniä tuhansia. OAO:n jäsenet valittivat tästä kollektiivisesti, vaikka monilla valtakunnallisilla yhdistyksillä on edelleen miljoonaomaisuus peruna siitä, kun heillä oli tarpeen pitää lakkokassoja yllä. Nyt nämä liitolta tulevat rahat kuitenkin paisuttavat jo entisestään pulleita kassoja ja se taas mahdollistaa rahojen kuppaamisen ahneimpien taskuihin ilman mitään niihin liittyviä velvollisuuksia.


AO:kin on antanut kuvaa, että mikäli tulonsiirtoprosentteja pienennetään, rahat tulevat loppumaan kesken. Tämä ei pidä paikkaansa. AO:n tilinpäätöksessä näkyy, että taseeseen on kertynyt hyvin omaisuutta: osakesijoituksia on 1 660 000 euron edestä ja kaikkinensa omaisuutta on vähän yli kahden miljoonan euron edestä.


Noin yleisesti on toki hyvä, että yhdistys on vakavarainen, mutta asia ei ole aivan niin yksiselitteinen. Alkujaan nämä pari miljoonaa euroa ovat olleet jäsenten rahoja, jotka ovat päätyneet esim. AO:n sijoituksiin. Kun rahat ovat AO:n sijoituksissa, ne eivät ole jäsenille kohdennettavissa. Yhdestäkään AO:n paperista en löytänyt tietoa siitä, missä tilanteissa tätä sijoitusvarallisuutta voitaisiin ottaa käyttöön. Mitään lakkokassaa tai erityistä puskuria AO ei tarvitse. Rahat ovat AO:lla ja niistä halutaan pitää tiukasti kiinni.


AO yritti itse asiassa säästää rahaa jäsentoiminnasta eli siitä käytännössä ainoasta sen palvelusta, joka jollain tavalla jäsenille näkyy. Aiemmin AO:laiset paikallisyhdistykset olivat saaneet AO:lta rahaa kahden tilaisuuden kulujen osittaiseen kattamiseen vuoden aikana, mutta Kajaanin vuosikokouksessa 2021 esitetyllä linjauksella AO olisi halunnut karsia tilaisuuksien määrän vain yhteen per vuosi. Yhden tilaisuuden kulujen subventointi on 40 euroa henkilöltä, eli jäsenelle ihan merkittävä summa. Tämä ehdotus kuitenkin tuli torjutuksi. Ulkopuolisen silmin on vaikea nähdä, miksi jäsenille tarjottavia palveluita pitäisi karsia samaan aikaan kuin omia palkkoja haluttiin korottaa - ja kun tileillä makaa löysää rahaa reilusti.


Kaikessa rahankäytössään AO vetoaa siihen, että kaikki on yhdistyslain sekä omien sääntöjen mukaista. Yhdistyslakihan on erittäin löperö raha-asioiden osalta, sillä se on aikanaan kirjoitettu erilaisia kylä- ja marjanpoimintayhdistyksiä varten eikä miljoonaluokan rahavarantoja siirteleviä ay-toimijoita silmällä pitäen. Lisäksi omiin sääntöihin vetoaminen on kyseenalaista, sillä sääntöjä voivat luoda ja muokata ne, jotka itse hyötyvät eniten toiminnasta.


Tässä trilogiassa on käsitelty AO:n raha-asioita poikkeuksellisen perusteellisesti. Syynä tähän on täysin moraaliton jäsenten rahojen käyttäminen. Lisäksi AO:n johto on osoittanut muulla toiminnallaan sen, että reilu peli ei kiinnosta.


Valitettavasti AO ei kuitenkaan ole yksin. OAJ:ssa on monia valtakunnallisia yhdistyksiä, joiden pamput hilloavat itselleen yli 100 000 euroa vuodessa. Lisäksi on (samoja) yhdistyksiä, joiden rahankäyttöä voi vain arvella. Lähtökohtana yhteisten rahojen käytölle on absoluuttinen avoimuus. Se ei nyt OAJ:n valtakunnallisten yhdistysten osalta toteudu. Viime kädessä jäsenellä on oikeus miettiä seuraavaa: kohdentuvatko rahat silloin oikein, kun ne ovat sisäänpäin lämpenevän kaverikerhon matkakassana, palkkakuluina tai tilillä?






123 views0 comments

Recent Posts

See All

Miten?

Comments


bottom of page