top of page
  • Pauli Valo

Anonyymi kirjoittaja: OAJ:n neuvottelijoiden pätevyydet ja kompetenssi

Updated: Jul 29, 2020

Tässä ryhmässä on usein esitetty ajatus, että OAJ:n olisi syytä istuttaa neuvottelupöytään opettajankoulutuksen saaneiden sijasta juristeja. OAJ:n ylin johto on antanut ymmärtää kysyttäessä, että lakimiehiä konsultoidaan sopimuksia sorvatessa tarvittaessa. Tässä ryhmässä taas on annettu ymmärtää, ettei tarvittaessa ole tarpeeksi.


Vaikka nämä johdon huolestuttavat lausunnot olivatkin hyvin muistissa, pikaisen Google-haun tulos oli silti järkyttävä. Tehyllä työehtosopimuksista vastaavasta tiimistä (ainakin) 8/11 näyttäisi olevan lakimiehiä. Lääkäriliitolla neuvottelutoiminnasta vastaavat samoin lakimiehet.


Vastapuolella KT:n neuvottelupäällikkö on varatuomari. Hänen kanssaan samassa tiimissä työskentelee tittelien perusteella viisi muutakin lakimiestä. (Lähde: KT.fi.) Sivistysalan tiimissä on vielä pari työmarkkinalakimiestä lisää. (Lähde: KT.fi.)


OAJ:n sivujen perusteella oman liittomme palveluksessa näyttäisi olevan kaikkiaan kuusi lakimiestä. Heistä yhdenkään nimi ei näy sopimusneuvottelutoiminnasta vastaavien henkilöiden luettelossa. Yleinen käsitys on, että he tarkastavat sopimuksen, mutta eivät osallistu neuvotteluihin.


OAJ:n sopimusneuvotteluista vastaavat verkkosivujen mukaan Petri Lindroos, Kristiina Johansson, Sari Melkko, Pekka Pankkonen, Visa Pohjola, Aleksi Tervamaa, Tomi Törrönen, Anneli Vainik, Mika Väisänen, Birgitta Valasma, Petra Kirkko-Jaakkola, Timo Mäki, Markku Perttunen, Pasi Repo, Niku Tuomisto, Eila Urpilainen ja Minna Vakkuri. (Lähde: OAJ.fi.) Hyviä tyyppejä varmaan kaikki mutta onko yhdessäkään lakimiestä edes nimeksi? Tittelien perusteella ei ainakaan ole.


OAJ:lla on sen verran rahaa, että osaavia juristeja saadaan haluttaessa kehiin nopeasti. Se on syytä tehdä heti, ettei jälkikäteen tarvitse ihmetellä, miksi KT:n juristineuvottelijat ovat taas pyyhkineet OAJ:lla pöytää, ja sopimustekstissä yhdelle osapuolelle on määritelty tarkat ja joustamattomat velvoitteet ja toiselle osapuolelle vain väljät raamit. Miksi siis meidän rahoistamme ja työehdoistamme neuvottelevat pikakoulutetut, kurssitetut opettajat, kun muilla työmarkkinatoimijoilla neuvottelijoina ovat koulutetut ammattilaiset?Kirjoittaja haluaa pysyä anonyymina.

57 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page