top of page
  • Pauli Valo

Ahneet ja oikeamieliset - Näin AO ry polttaa rahojasi

Updated: Feb 19, 2022


Mustatakkinen mies sujautti kadunkulmassa kainalooni manillakuoren, jonka sisällä oli AO ry:n tuoreimmat vuosikokousmateriaalit. AO ry on ammatillisten opettajien valtakunnallinen yhdistys, jonka yläpuolella on vielä OAO. OAO:ssa taas istuu mm. jäseniä AO:sta. AO siis itsessään ei ole ammatillisten ylin päättävä elin vaan lähinnä yhdenlainen elimen jatke.


AO kuitenkin seisoo terhakkaana puolustamassa etua: omaa etua. Asiasta voi tarkemmin käydä lukemassa täältä: https://www.opettajienvta.info/…/suuret-tulot-ja-n%C3%A4kym…


AO:n tilinpäätös on mielenkiintoista luettavaa. Vuositasolla toimintaan uppoaa suunnilleen miljoonan verran rahaa. Vuoden 2020 tilinpäätöstä ei voi poikkeusolosuhteiden takia verrata vuoteen 2019, mutta jotain nostoja voi tehdä:


  • tällä toiminnalla jotkut tienaavat hyvin. Pääosa henkilöstökuluista koostuu ansionmenetysten korvaamisista, eli siitä, kun AO korvaa toimijoilleen rahat niiltä ajoilta, kun toimijat eivät ole palkkatöissään vaan AO:n tehtävissä. Sen lisäksi AO maksaa ylimmälle kaverikerholleen (puheenjohtaja, kaksi varapuheenjohtajaa, sihteeri ja taloudenhoitaja) yhteensä 85 000 e vuodessa. Tämä on täysin käsittämätöntä korvauspolitiikkaa eikä ole missään suhteessa työpanokseen. Onkin luonnollista, että AO:n puheenjohtaja tienaa useista OAJ-lypsylehmistä sekä palkkatyöstään vuodessa kuusinumeroisen summan, vaikket todennäköisesti ole koskaan hänen nimeensä törmännyt.

  • AO maksaa johtoviisikolleen myös anteliaasti vapaaehtoista työnantajan eläkevakuutusta. Tilinpäätöksen numeroiden valossa summa on kaksinkertaistunut vuodessa, mutta on toki mahdollista, että ihan kaikkea tästä ei ole kanavoitu johdon liiveihin.

  • matkakulut ovat luonnollisesti pienentyneet koronavuonna puoleen edellisvuodesta. Mustatakkinen mies toisaalta kertoi, että AO liikkuu pääsääntöisesti kotimaan sisällä lentäen, joten eri puolilta Suomea - esimerkiksi Porista - tullaan Helsinkiin kokoustamaan lentokoneella. Rahaa palaa, mutta ei toki omia.

  • muut toimisto- ja yhteiskulut ovat liki kaksinkertaistuneet vuoden aikana. Missään ei kerrota, mitä nämä pitävät sisällään. Oudoksun, että tilinpäätökseen voidaan jättää tällainen yli 200 000 euron meno, jota ei mitenkään avata tarkemmin. Tästä olisi pitänyt vaatia lisäselvyyttä.

  • rahaa on. AO pyörittää vuodessa miljoonan verran rahaa. Lisäksi tileillä ja rahastoissa on 1,6 miljoonaa euroa.


Mitä AO sitten tekee? AO järjestää vuosittain joitain koulutuksia ja jakaa rahaa alemmille tasoille koulutusten järjestämiseen. Sen lisäksi eräs AO:n jäsen kerskaili minulle joutuneensa lukemaan jopa 120-sivuisen raportin kertaalleen ja oikeutti sillä tätä kovaa johtoportaan palkkiotasoa.


Päätin kuitenkin katsoa, mitä AO kehuu tekevänsä, joten avasin heidän nettisivuiltaan (https://ao.oaj.fi/…/02f942b2-liite-2_ao-toimintakertomus… ) toimintakertomuksen ajalta ennen koronaa. Toistuvia verbejä ovat vaikuttaa, huomioida, olla mukana, edistää, käydä vuoropuhelua ja kannustaa. Ei siis oikein mitään konkreettista.


Tämän lisäksi AO on toimintakertomuksensa mukaan lisännyt somenäkyvyyttään, järjestänyt verkkosivuillaan aktiviteetteja ja järjestänyt hallituksen jäsenille sekä sopiville kavereille palkkiomatkan Puolaan.


Somenäkyvyys on suorastaan räjähtänyt, sillä AO:n Fb-sivuilla edellisessä neljässä postauksessa on yhteensä 49 reaktiota. Ollaan siis aidon influenssaamisen äärellä. Verkkosivujen aktiviteeteista en osaa sanoa mitään, sillä sivuilta ei ole mitään sellaista löydettävissä nyt.


Puolan palkkioreissu oli taas siitä jännä, että koko hallitus (15 henkilöä) piti haalata mukaan palkittujen kavereiden (noin 15 henkilöä) kanssa matkalle. Vuonna 2020 oli tarkoitus matkustaa Islantiin, mutta pandemia sotki palkkiomatkan. Kysymyksiä herättää, onko tämä reissaaminen edunvalvontaa vai itsensä palkitsemista.


Kun luen vuoden 2019 toimintakertomusta ja vuoden 2020 tilinpäätöstä, en voi olla ihmettelemättä sitä, miten pienellä panostuksella voi päästä isojen rahojen äärelle. Ja tässäkin pitää lopuksi kysyä: miten tästä kaikesta hyötyvät tavalliset jäsenet, siis ne, jotka toiminnan maksavat?

230 views0 comments

Comments


bottom of page